Wellblog

Jodium gehalteZeewier

Posted by Kees Boender Sat, November 11, 2017 00:18:23

< een mooie reactie van Stichting Zeewierwijzer op de commotie rondom jodium in de Dutch Weed Burger, met toestemming overgenomen>

De Consumentenbond publiceerde vorige week een rapport over vleesvervangers en maakte daarin gewag van de aanwezigheid van jodium in de Dutch Weed Burger. “Jodiumbommen!”, werd geroepen. De Consumentenbond sloeg op basis van verkeerde veronderstellingen een alarmerende toon aan, die inmiddels gelukkig volledig is ontzenuwd door de NVWA.

Jodium in zeewier. Over geen enkel ander onderwerp staat op onze site zo veel als over jodium. Het is een moeilijk onderwerp, zoals je ook al kunt zien in het artikel van Foodlog. De voedingswaarden van zeewier fluctueren, de adviezen van de deskundigen ook. Ook tussen de wiersoorten verschilt het jodium gehalte: kombu (sacharina latissima) bevat gemiddeld het meeste jodium. Maar afhankelijk van de omstandigheden en verwerking kan er ook een ander wier zijn dat de ranglijst van jodium gehalte aanvoert. Aan de ene kant wordt geadviseerd om voorzichtig te zijn met de inname van zeewier vanwege mogelijk hoge concentraties aan jodium. Aan de andere kant heeft onze schildklier jodium nodig en wordt aangeraden af en toe een grotere hoeveelheid jodium te consumeren. En de overheid verstrekt jodium pillen (100mg jodium!) in gebieden die in de buurt van een kerncentrale liggen ...

Er is nog veel onderzoek nodig, daar zijn we in Nederland ook druk mee bezig. Er zal steeds meer duidelijk worden over zeewier en hoeveel je moet/mag eten.

Eén aspect waar alle deskundigen die met voeding bezig zijn het over eens zijn, is:

VARIEER!!!

Eet niet alleen maar één bepaalde soort voeding. Wissel groenten af, wissel ook wieren af. Zo heb je een inname van voedingsstoffen die evenwichtig is en worden eventuele risico's gespreid.

Paracelsus schreef in de 16e eeuw al:
Alle dingen zijn vergif en niets is zonder gif. De hoeveelheid alleen maakt dat iets niet giftig is.

Een ander aspect:
je hebt niet heel veel zeewier nodig om voldoende nutriënten binnen te krijgen; wij geven als richtlijn mee: 5g gedroogd wier per dag. Dit is gebaseerd op gebruikerservaring in Japan, zeewierland bij uitstek. Daar wordt gemiddeld 4-10 gram gedroogd wier gegeten pppd. De Japanners krijgen overigens gemiddeld per dag 1-3 mg jodium binnen, met sommige uitschieters van 20 mg per dag. Vergelijk dit met de Europese Voedselautoriteit die een bovengrens hanteert van 600 microgram (ofwel 0,6 mg).

Gebruik zeewier als smaakmaker of bijgerecht en beschouw zeewier NIET als groente alternatief.

Mocht u zich zorgen maken over de inname van jodium, bent u zwanger of allergisch voor jodium, heeft u een ernstig hoge bloeddruk, nier ziekte of hartfalen
neem contact met een (voedings)deskundige voor u regelmatig grote hoeveelheden zeewier gaat consumeren.

Voor de reactie van The Dutch Weedburger: http://dutchweedburger.com/?lang=en

Voor algemene informatie over jodium en zeewier:
http://www.zeewierwijzer.nl/zeew…/zeewier-gezondheid/jodium/
Blog image





Iedereen elke dag een beetje zeewierZeewier

Posted by Kees Boender Tue, September 26, 2017 23:11:47

(Permaculturiste en natuurvoedingkundige Patty Zervaas schreef voor ons onderstaande blog)

Voor veel mensen is het makkelijk gezegd, maar moeilijk gedaan. We weten allemaal hoe gezond zeewier is en als we dat niet weten, dan krijgen we dat in de media op allerlei manieren tot ons. Ik gebruik iedere dag een beetje zeewier, helemaal niet culinair, maar gewoon in mijn dagelijkse voeding. Maar hoe kun je het nu toepassen in dat dagelijkse leven of moet je er speciaal voor gaan koken? Nee hoor, ik ga je op weg helpen.

Allereerst moet ik het fabeltje uit de lucht halen dat je zeewier als vervangende groente of spaghetti zou moeten gaan gebruiken. Daarvoor is zeewier vaak net iets te “heftig”, mede ook door de grote hoeveelheden mineralen die het bevat. Het is veel beter om het in kleinere hoeveelheden toe te voegen, maar dan wel bij iedere maaltijd, als kruiderij, bijgerecht of “decoratieve” toevoeging. Zo wordt je voeding begeleid met zeewier, waardoor het ook veel beter door het lichaam wordt opgenomen.

Je hebt vele soorten zeewier, groene, bruine en rode wieren, allemaal iets anders van smaak, net als bij landgroenten, die ook verschillend smaken. Maar vergeet dat. In het gebruik is voornamelijk de vorm zoals hele stukken, stukjes, vlokken of poeders belangrijk en wat je lekker vindt natuurlijk. Het ene smaakt wat zoutiger en het andere wat nootachtiger. Probeer het uit.

Vlokken en poeders, eenvoudiger kan het niet. Je strooit een theelepel vlokken zeewier na bereiding over je gerecht (groenten, aardappelen, granen) en klaar is kees en het is nog lekker ook. Vlokken kun je ook gebruiken om over salades te strooien, door vinigraites of , maar ook in beslag, roerbak- ei-gerechten, brood of hartige taarten, wat je ook maar kunt verzinnen, waar je normaal zout voor zou gebruiken. Grote voordeel is bovendien dat zeewier heel weinig natrium bevat.

Een van de basis wieren in de keuken is Kombu (hele stukken). Van kombu kun je heerlijke veganistische bouillon maken. Stukje kombu van 5 cm per liter water, gewoon afknippen, groentengarni, wat shitake, knoflook, gember, pepertje en wat natuurlijk zout (bijvoorbeeld keltisch zout) erbij. enz. Een paar uur laten trekken en je hebt een heerlijke bouillon als basis voor soep, sauzen, het zal je verbazen. Even invriezen en je hebt altijd wat bij de hand.

Verder kun je kombu werkelijk aan al je kookwater toevoegen. Bijvoorbeeld bij granen, peulvruchten, groenten en het wordt zelfs gebruikt als thee. Het werkt heel goed om te detoxen. Mooi product, speel ermee in de keuken en zo zie je, je hoeft niet er niet speciaal voor te koken. Het grote voordeel van kombu is dat je het net zo vaak kunt gebruiken tot het helemaal door het water is opgenomen. Dus na ieder gebruik even afspoelen, drogen en klaar voor hergebruik. Daarna kan het op de compost hoop.

Wakame (stukjes) is ook een basis wier. Hier heb je maar een heel klein beetje van nodig, want als je het 10 minuten laat wellen in water, dan zwelt het wel 10 keer op. Een heel fijn product dat je kunt gebruiken in soepen, sauzen, roerbak gerechten en overal doorheen. Als je wakame even meekookt, dan wordt het zo zacht als sla. Of maak er een lekkere salade van, de beroemde wakame salade waarvan je een beetje eet als bijgerecht.

Graag vraag ik nog aandacht voor een bijzonder product en dat is agar agar. Het lijkt misschien een product voor de gevorderde kok of kokin, maar eigenlijk is het heel veelzijdig en eenvoudig te gebruiken. Het is een 100% plantaardig bindmiddel voor koude gerechten, zoals geleien, vlaaien, jams of puddingen. Per halve liter vloeistof gebruik je maar 1 theelepel poeder, even meekoken en laten afkoelen. Zo kun je ook een lekker ontbijtje maken. Neem wat fruit, voeg er wat sap aan toe en maak er een gelei van met agar agar. Nadat de gelei is afgekoeld, zet je de blender erin en je hebt een geweldige mousse en met wat granola heb je een heerlijk alternatief voor yoghurt. Maak wat meer en zet het in de ijskast voor een tussendoortje. Grappig om te vermelden is dat agar agar ook gebruikt wordt bij een vermageringskuur, want het geeft een verzadigingsgevoel.

Deze toepassingen zijn het meest gebruikelijk. Ben je nog steeds een beetje confuus? We hebben een hele mooie gebruiksfolder gemaakt met een schema, waarin de toepassing in de keuken van allerlei soorten wier voor verschillende gerechten beschreven staat. Vraag hem aan: info@wereldvanzeewier.nl Op www.wereldvanzeewier.nl kun je ook al je wieren aanschaffen. Ik wens u veel kookplezier met zeewier.



Blog image





Zeewierboerderij OosterscheldeZeewier

Posted by Kees Boender Fri, September 01, 2017 10:52:51

Blog imageOnderstaand bericht hebben wij verstuurd n.a.v. de tewaterlating van ons zeewier teeltsysteem "de Wierderij" in de Oosterschelde. Trots om deel uit te mogen maken van dit mooie project met de grootste zeewierboerderij van Nederland.

Met de tewaterlating van een teeltsysteem ter grootte van een halve hectare in de Oosterschelde (Schelphoek, gemeente Schouwen-Duiveland), is met een totaal grootte van één hectare op dinsdag 22 augustus de grootste zeewierboerderij van Nederland ontstaan. Met de aanleg van dit teeltsysteem door Seaweed Harvest Holland B.V. uit Kerkwerve wordt ingespeeld op de sterk toegenomen belangstelling voor zeewier. Zeewier heeft vele toepassingsmogelijkheden zowel voor consument (voeding, verzorgings- en gezondheidsproducten) als voor industrie (o.a. bindmiddelen, diervoeding, biobrandstof en bodemverbeteraar), waardoor de vraag naar kwalitatief goed zeewier de afgelopen jaren enorm is toegenomen. Ook voor de toekomst wordt een voortzetting van deze trend verwacht.

Van oudsher komt het aanbod van zeewier vooral uit het Verre Oosten, echter tegenwoordig brengen ook Europese landen zoals Frankrijk, Ierland, Spanje, IJsland en Noorwegen steeds meer zeewier op de markt. Consument en industrie zijn meer geneigd om te kiezen voor deze wieren, niet alleen vanwege duurzaamheid, maar ook vanwege kwaliteitsaspecten. In Nederland zijn er ook verschillende kleinschalige initiatieven op het gebied van zeewier teelt, o.a. bij Texel, bij Vlieland en elders in de Oosterschelde. In de Noordzee voor de kust van Scheveningen is dit jaar een proef van de Noordzeeboerderij succesvol afgesloten. Het nieuwe project van Seaweed Harvest Holland onderscheidt zich van deze initiatieven niet alleen door de grootte, maar ook door andere innovaties op het gebied van de teelt. Zo wordt er o.a. voor het eerst geprobeerd om met zelf ontwikkelde sporen zeewier te kweken.

Zeewier, er zijn in de Oosterschelde zo’n meer dan 50 verschillende soorten, kan het hele jaar door geteeld worden. Seaweed Harvest Holland start met de teelt van zeesla, een wier dat vooral in de zomer groeit, waarna vanaf het najaar met suikerwier, een winterwier, wordt verder gegaan. Het zeewier, gehecht aan in totaal uiteindelijk zo’n 50 Km touw, groeit van de voedingsstoffen in het water, er hoeft verder niets aan te worden toegevoegd. Zeewier trekt daarnaast veel leven aan (vissen, schelpen en schaaldieren), zodat de verwachting is dat op de plek van de Zeewierboerderij het ecosysteem wordt versterkt.

“Zeewier is de groente van de toekomst”, aldus John van Leeuwen, directeur van Seaweed Harvest Holland B.V.. “De Oosterschelde biedt met haar schone water een uitstekende basis om die zeegroente daar op grotere schaal duurzaam te gaan telen. De teelt sluit bovendien prima aan op de jarenlange ervaring die er in Zeeland is met aquacultuur”.



UmamiZeewier

Posted by Kees Boender Sun, March 05, 2017 14:26:12

De smaak van zeewier is zo bijzonder dat deze wordt aangeduid als de vijfde smaak: umami; ook wel te beschrijven als "hartig" of "heerlijkheid" (afhankelijk van de Japanse spelling). De andere vier primaire smaken zijn zout, zoet, zuur en bitter. De smaak umami werd voor het eerst geïdentificeerd in 1908 door een Japanese scheikundige, Kikunae Ikeda. Hij ontdekte dat de smaak van vlees, zeewier en tomaten een gemeenschappelijke component had: glutamaat wat de smaakbeleving umami geeft.

Vrije glutamaat (de zuurrest van glutaminezuur) komt van nature in verschillende andere voedingsmiddelen voor. Voorbeelden zijn tomaten, gefermenteerde sojaproducten, oude kaas en gistextract. Kleine hoeveelheden zitten in paddenstoelen, parmezaanse kaas, moedermelk, pinda's en blauwschimmelkaas. In deze (en andere) voedingsmiddelen ontstaat het vrije glutamaat als afbraakproduct van eiwitten. Oude kaas, waar het afbraakproces van de eiwitten langer heeft geduurd, bevat meer vrij glutamaat dan jonge kaas. Hierdoor smaakt oude kaas meer "umami", oftewel "hartiger".

De werking van natriumglutamaat kan worden vergeleken met de wijze waarop de toevoeging van zout de smaak van voedsel versterkt; denk bijvoorbeeld aan het verschil tussen aardappelen die met, en die zonder zout in het water zijn gekookt. De aardappelen die zonder zout zijn gekookt zijn meestal "flauw". Zelfs als de met zout gekookte aardappelen niet direct "zout" smaken, zit er toch meer "smaak" aan. Zo kan toevoeging van natriumglutamaat ook de smaak van het voedsel versterken, waarbij vooral het "hartige" aspect naar voren wordt gebracht.

De reden waarom we umami zo lekker vinden? Het komt ook in hoge mate voor in moedermelk!

Natriumglutamaat wordt in toenemende mate toegepast in vleesproducten zoals worst, in allerlei zoutjes, in drinkbouillons, etcetera. Meestal bedraagt de concentratie natriumglutamaat 0,2 tot 0,5 %.Hogere concentraties geven een zoete smaak. Een mengsel van 95% mononatriumglutamaat en 5% natriuminosinaat (E631) levert een tienmaal zo sterk smaakeffect op. Hogere concentraties komen wel voor in normale voedingsmiddelen, zoals de genoede oude kaas en tomaten (tot 5% glutaminezuur in sommige rassen).

De vermelding van de aanwezigheid van toegevoegd vrij glutamaat in het voedsel is verplicht, net als bij andere additieven. Dat geldt alleen bij voorverpakt voedsel. Het geldt niet voor voedsel dat in restaurants wordt geserveerd. En uiteraard ook niet voor die voedingsmiddelen en producten waar MSG in hoge hoeveelheden van nature in voorkomt.

Bron: www.zeewierwijzer.nl





Zoutinname neemt niet af.Zeewier

Posted by Kees Boender Tue, October 25, 2016 16:12:31

Onderstaand een recente publicatie van het RIVM over de zoutinname van de afgelopen 10 jaar. Het blijkt dat die nauwelijks is veranderd en dus te hoog is gebleven. De jodiuminname is afgenomen in diezelfde periode. Eens te meer een goede zaak om eens alternatieven, zoals zeewier en zeekraal, te gaan gebruiken.

PUBLICATIE RIVM

De hoeveelheid zout die volwassen in 2015 dagelijks binnenkregen, is gelijk gebleven ten opzichte van 2006. De inname ligt daarmee nog steeds ruim boven de aanbevolen maximale hoeveelheid. De jodiuminname is tussen 2006 en 2015 afgenomen met 37 procent bij mannen en 33 procent bij vrouwen, maar het risico op een tekort is klein. De kaliuminname is tussen 2006 en 2015 gelijk gebleven en er is maar een klein risico op een tekort geconstateerd. Dat blijkt uit onderzoek door het RIVM.

Het RIVM meet om de paar jaar bij volwassenen uit Doetinchem hoeveel zout, jodium en kalium zij dagelijks binnenkrijgen. Het onderzoek geeft een indicatie van de zout-, jodium- en kaliuminname van de Nederlandse bevolking. Voor dit onderzoek hebben in 2015 289 personen uit Doetinchem tussen de 19 en 70 jaar 24 uur lang al hun urine verzameld.

Zout

Tussen 2006 en 2015 is de zoutinname bij volwassenen uit Doetinchem gelijk gebleven. Net als in 2006 en 2010 ligt deze in 2015 ruim boven de aanbevolen maximale hoeveelheid van 6 gram per dag. Een te hoge zoutinname kan een verhoogde bloeddruk veroorzaken, wat het risico vergroot op hart- en vaatziekten. De helft van de onderzochte mannen had een zoutinname van meer dan 9,7 gram per dag, en de helft van de onderzochte vrouwen had een zoutinname van meer dan 7,4 gram per dag.

Jodium

De jodiuminname is tussen 2006 tot 2015 afgenomen met 37 procent bij mannen en 33 procent bij vrouwen, maar het risico op een tekort is klein. Bij jodium is het juist van belang dat mensen er voldoende van binnenkrijgen. Te weinig jodium kan leiden tot een slecht werkende schildklier. De helft van de onderzochte mannen had een jodiuminname van meer dan 179 microgram per dag; bij de vrouwen was dat meer dan 153 microgram per dag.

Kalium

De kaliuminname is tussen 2006 en 2015 gelijk gebleven en er is maar een klein risico op een tekort geconstateerd. Kalium is nodig voor regulering van de bloeddruk en vochtbalans. De helft van de onderzochte mannen had een kaliuminname van meer dan 3818 milligram per dag; bij vrouwen was dat meer dan 3255 milligram per dag.

Inzet op zoutreductie

De zoutinname is afhankelijk van het voedingspatroon en het zoutgehalte in bewerkte levensmiddelen. Allerlei inspanningen om de zoutinname uit bewerkte levensmiddelen in Nederland te verlagen, zoals de Taskforce Zout (2006) en het Akkoord Verbetering Productsamenstelling (2014), hebben nog niet geleid tot een aantoonbaar lagere zoutinname.









Bevat zeekraal jodium?Zeewier

Posted by Kees Boender Mon, August 22, 2016 15:39:59

(Blog met toestemming overgenomen van Sonja Ignacio van www.zijeetook.com)

Is zeekraal jodiumrijk of toch niet?

Wie weleens vis koopt, kan dan soms tussen alle vissen een bakje met wat groene steeltjes zien liggen. Deze groene steeltjes worden zeekraal genoemd. Er zijn veel misverstanden over zeekraal en over de vraag of zeekraal jodiumrijk is of niet. Daarom heb ik het hoe en wat helemaal uitgeplozen. Ik wil jullie daar graag iets meer over vertellen.

Wat is zeekraal?

Zeekraal wordt vaak verward met zeewier of algen, maar zeekraal is een plant. Zeekraal behoort tot de familie van de ganzenvoeten en zijn van nature wereldwijd en onder veel verschillende namen te vinden op slikken en schorren in de estuaria (door getijstromen wijde riviermondingen) langs de kust, maar ook in zilte gebieden in het binnenland.

Een fout die vaak gemaakt wordt, is dat mensen denken dat zeekraal uit de zee komt; dit is dus niet het geval, zeekraal is een landplant die brak of zout water over zich heen kan krijgen. Brak water is zoutachtig water dat minder zout is dan zeewater. Zeekraal is een van de meest zout tolerante planten ter wereld en heeft zelfs zout nodig om gezond te blijven.

Blog image

Waarom is zeekraal zo gezond?

Zeekraal bevat veel mineralen en vooral veel calcium. Daarom is het een goede aanvulling op je menu als je geen gebruik maakt van zuivelproducten. Andere vitaminen en mineralen die er in zeekraal voorkomen zijn o.a. natrium, kalium, magnesium, fosfor, ijzer, koper en zink. Het bevat ook nog wat vitamine C.

Zeekraal bevat veel zout, maar het zout in zeekraal is heel gevarieerd van samenstelling. Het bevat natriumchloride (NaCl ofwel ‘keukenzout’), kaliumchloride (KCl), magnesiumchloride (MgCl2) en andere mineralen die een verbinding met chloor kunnen aangaan.

Zeekraal kan tegen onderdompeling in zout water. Je kunt het gekookt of rauw eten.

Zeekraal bevat het bevat de stof 3-O-beta-d-glucopyranoside en deze stof heeft veel antioxidante eigenschappen.

Is zeekraal jodiumrijk?

Een andere fout die vaak wordt gemaakt is dat mensen denken dat zeekraal veel jodium bevat, maar bij nader onderzoek is dit helemaal niet het geval. Deze fout wordt gemaakt omdat mensen denken dat zeekraal uit de zee komt en dus altijd onder zeewater staat. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is dit niet het geval. Dit in tegenstelling tot de zeewieren; deze bevatten wel veel jodium, omdat deze wel altijd uit de zee komen en dus constant met het zoute zeewater in aanraking zijn geweest. Uit onderzoeken is naar voren gekomen dat zeekraal geen rijke bron van jodium is.

Tegenwoordig kom je steeds meer gekweekte zeekraal tegen. De zeekraal wordt dan geteeld in kassen en de zilte omstandigheden moeten hier worden gecreëerd. Er wordt gewerkt met zoet water waaraan (zee-)zout wordt toegevoegd.

Hoe bereid je zeekraal?

Ik vind zeekraal heerlijk in salades, maar in Zeeland eten mensen het gewoon als groente, net zoals je bijvoorbeeld sperziebonen eet. De groente wordt kort geblancheerd en opgediend met een klontje boter en nootmuskaat naar smaak. Het is ook lekker om zeekraal te roerbakken met bijvoorbeeld een uitje. Onderaan de pagina heb ik een aantal lekkere recepten voor jullie.

Omdat zeekraal nogal zout is hoef je geen zout meer te gebruiken bij het gerecht waarbij je zeekraal wilt eten. Als je het te zout vindt smaken dan kun je de zeekraal enkele minuten blancheren in heet water, goed omspoelen met water of even in een bakje water laten staan. Door verschil in osmotische druk stoot zeekraal een deel van het zout uit.

Is zeekraal biologisch?

Zeekraal is alleen biologisch als het ook een biologisch keurmerk heeft.

Waar kun je zeekraal kopen?

Tegenwoordig kun je zeekraal op steeds meer plekken kopen. Je vindt het bij de meeste visboeren, in de supermarkten en in biologische winkels. Als je het koop bij de biologische winkels en het heeft een keurmerk, dan weet je zeker dat het niet bespoten is.

Je kunt zeekraal ook online bestellen. Een erg leuke (web)winkel is Zeeuws Zilt. Hier kun je allemaal leuke en verrassende producten op het gebied van zeekraal vinden. Van zeekraalmosterd tot zeekraalcrèmes en shampoo’s. Erg leuk allemaal, tot voor kort wist ik helemaal niet van het bestaan van deze producten.

In welk seizoen kun je zeekraal kopen?

Het seizoen van zeekraal is tussen mei en augustus is. In dit seizoen komt zeekraal uit Nederland of Frankrijk vandaan. De smaak en structuur van deze 2 landen komen sterk met elkaar overeen. De rest van het jaar komt er ook zeekraal uit landen als Israël en Mexico, waar het speciaal voor de verkoop wordt gekweekt. De verschillen van zeekralen uit deze landen variëren in grootte, structuur en smaak.

Recepten met deze lekkere groenten?

Kijk o.a. op www.zeekraalwijzer.nl

Wist je dat je van zeekraal ook je eigen kruidenzout kunt maken? www.zeekraalzilt.nl


Ik vind zeekraal echt een heerlijk toevoeging aan m’n salades en/of andere gerechten en aan degen die het nog nooit geproefd hebben wil ik ook zeggen: try and taste it, want het is zeer de moeite van het proberen waard.

Bronnen: Zeeuws Zilt en www.Zeekraalwijzer.nl





De kracht van zeewaterZeewier

Posted by Kees Boender Wed, August 03, 2016 23:59:58

(met dank aan Oceanplasma Nederland)

De Fransman René Quinton ontdekte in 1897 dat zeewater voor 98% identiek is aan bloedplasma. Het enige verschil is dat zeewater een extra molecuul magnesium nodig heeft en bloed een extra molecuul ijzer. De theorie van Quinton was dat zeewater niet gezien moet worden als zout water, maar als een plasma dat bloedeigen is. Hij wist in die tijd al dat cellen de capaciteit hebben om te regenereren, zichzelf te genezen en te zuiveren, mits de omgeving waarin de cellen zich begeven (het bloed) dit mogelijk maakt. De aarde bestaat voor 70% uit water en de meeste dieren en dus ook de mens bestaan ook voor ongeveer 70% uit water. Alle leven komt uit de zee.

Alle mineralen op aarde zijn geconcentreerd in zeewater. Zuiver het bloed dus met de mineralen in zeewater en je schept de ideale voorwaarden voor leven. Zeewater is de basis van alle leven op aarde en in een gezonde, onvervuilde zee omgeving heeft alle leven een dubbele levensverwachting ten opzichte van leven op aarde en bovendien in volmaakte gezondheid. Quinton verdunde zeewater tot exact dezelfde proporties als bloed en diende zeewaterinjecties toe aan zwerfhonden. Deze honden, die alle verschillende aandoeningen hadden, wist hij helemaal te genezen. René Quinton besefte dat hij iets revolutionairs in handen had. Gelukkig was het geen man die veel geld wilde verdienen en zette hij gratis klinieken op in geheel Frankrijk. Hij wist baby's met diarree te genezen maar ook ernstige degeneratieve ziektes zoals tuberculose en cholera. Door middel van zeewaterinjecties creëerde hij de condities die nodig waren voor het lichaam om zichzelf te genezen.

Met dit zelfde oceaanplasma voerde hij in Egypte zeewatertransfusies uit aangezien er toen ook al in Afrika een chronisch tekort was aan bloed voor transfusies. Ook hiermee boekte hij heel veel succes. Quinton stierf in 1925, maar zijn werk kreeg navolging en zijn zeewatertherapie werd voortgezet. In eerste instantie erkende de Franse overheid Quintons zeewatertherapie, maar na de tweede wereldoorlog nam de macht van een zeer rijke en daarmee invloedrijke farmaceutische industrie toe. Net als zoveel goede therapievormen werd ook Quintons therapie uiteindelijk verboden door de Franse overheid en spoedig ook buiten Frankrijk.



Lichaamsverzorging uit zeeZeewier

Posted by Kees Boender Mon, July 11, 2016 00:45:50

LICHAAMSVERZORGING UIT ZEE:
actieve ingrediënten uit zee en hun invloed op de gezondheid van de huid

"Al het leven komt uit de zee." Met deze uitspraak had de Griekse arts Hippocrates, meer dan 2000 jaar geleden, gelijk. Nog steeds is de minerale samenstelling in het menselijk bloedplasma bijna identiek aan die van het zeewater. Wat deze mineralen bijzonder maken is dat zij in het zeewater in een vorm voorkomen, waardoor ze in de opperhuid kunnen doordringen en hun vitale functies in de cellen volledig kunnen ontwikkelen. Toepassingen met elementen uit zee en de zeelucht zelf hebben dus een bijzonder hoge werkzaamheid. De belangrijkste grondstoffen voor de actieve bestanddelen, die worden toegepast in deze mariene lichaamsverzorging, vormen natuurlijk zeewater en zeewier.

Zeewater en lichaamsverzorging

Het zeewater bevat gemiddeld 3,5% verschillende mineralen en sporenelementen. Het hoofdbestandsdeel is chloride gevolgd door natrium, magnesium, kalium, calcium, zwavel en fosfor. Jodium, koper, selenium, zink, fluor en ijzer zijn de belangrijkste sporenelementen.

Kalium, natrium en chloride regelen de waterbalans van de cellen en verbeteren de barrièrefunctie van de huid, dat wil zeggen dat deze mineralen blijvend het vochtgehalte van de huid verhogen. Magnesium versterkt bovendien de celstofwisseling en bevordert de bloedsomloop. De huid lijkt steviger en gladder. De in het zeewater aanwezige strontium en selenium zouten hebben een positief effect bij het verlichten van met ontstekingen gepaard gaande huidaandoeningen.

Zeewier en lichaamsverzorging

Van de meer dan 35.000 bekende zeewier soorten, ook wel macro algen genoemd, worden er tot nu toe ongeveer 50 gebruikt door de cosmetische industrie. Dit zijn voornamelijk bruine en rode algen. Zeewier heeft een nuttige functie voor het zeemilieu, want het vormt een belangrijk gebied voor vele soorten van zeeleven. Deze onderwater bossen produceren veel zuurstof, net als de tropische regenwouden, en nemen overtollige voedingsstoffen op, waardoor de waterkwaliteit verbetert.

Juist als werkzaam ingrediënt in de lichaamsverzorging, is het belangrijk om zeewier te gebruiken van duurzame wildoogst of zeewier boerderijen om de natuurlijke bronnen te ontzien. Dit heeft een bewezen positief effect op het milieu. Gekweekte algen kenmerken zich door een strikte kwaliteitscontrole en zuiverheid.

Werkzame stoffen van zeewier en hun effecten

Zeewieren hebben een zeer hoge dichtheid van werkzame stoffen, omdat ze de voedingsstoffen uit het omringende water door osmose opnemen. Meer dan 80 verschillende werkzame stoffen worden in de wieren aangetroffen. Ze bevatten de in zeewater aanwezige mineralen en sporenelementen in een hoge concentratie, waarbij vooral bruinwieren bijzonder rijk zijn aan jodium. Zeewieren hebben daarnaast een aan stressfactoren aangepaste stofwisseling en ontwikkelen daarom vele beschermende stoffen:

mineralen (o.a. kalium, calcium, magnesium, natrium, chloride) en sporenelementen (o.a. koper, selenium, chroom, zink, ijzer, jodium, strontium) stimuleren de stofwisseling, doorbloeding en houden de natuurlijke vochtigheid van de huid op peil. Door het gestimuleerde metabolisme en de verbeterde zuurstofopname worden de ontgiftende functies van de huid bevorderd en afvalstoffen verwijderd.

vitaminen (b.v. A, B-groep, C, foliumzuur) en antioxidante polyfenolen beschermen de huid tegen negatieve invloeden van het milieu en vrije radicalen, versterken de veerkracht en voorkomen zo vroegtijdige huidveroudering.

• ongeveer 20 aminozuren (eiwitbouwstenen, zoals histidine, isoleucine, lysine, methionine, tryptofaan, glutaminezuur) leveren bouwstenen voor de stofwisseling, voorkomen een droge huid, hebben een vocht regulerend effect en versterken het steunweefsel van de opperhuid.

• speciale suikers uit algen, zogenaamde essentiële suikers, (zoals alginaat, fucoidan, laminaran) fungeren als dragers voor werkstoffen en werken bijzonder hydraterend, regenererend en verstevigend op de huid.

• zeer effectieve vochtbinders, die uitdroging van de wieren bij laag tij voorkomen, zorgen bij lichaamsverzorging dat de huid vocht langer wordt vast gehouden.

De verschillende groepen stoffen hebben een synergistisch effect en hydrateren de huid daardoor bijzonder effectief, leveren de cellen energie en activeren daarmee het celmetabolisme en celvernieuwing. In zeewier schuilt een van de belangrijkste principes van de natuur: synergie, het geheel is groter dan de som der delen!

Gezonde werking zee

Thalassotherapie met werkzame stoffen uit zee bieden al eeuwenlang verlichting en genezing van verschillende huidaandoeningen. Onderzoeken bevestigen dat zee mineralen uit zee, vooral magnesium, strontium en selenium, ontstekingen tegengaan. Zeewater bevat bovendien de zeldzame sporenelementen, zoals goud, platina, beryllium, rubidium en vanadium. Deze worden door het lichaam niet in noemenswaardige hoeveelheden gebruikt, maar als ze afwezig zijn, kunnen er symptomen van gebrek optreden.

De natuurlijke huidbarrière wordt door natrium, kalium en chloride verbeterd, selenium verhoogt de weerstand tegen oxidatieve stress en strontium verlicht jeuk bij huidziekten.

Effectief

De werkzame stoffen uit zee, in het bijzonder van wieren en zeewater, bezitten in hun natuurlijke compositie, waarvan de elementen overeenkomen met de samenstelling van de vloeistof in de cellen, een bijzonder hoge effectiviteit, omdat ze tot in de onderste laag van de opperhuid kunnen doordringen en hun vitale functies in de cellen volledig kunnen ontwikkelen.

Lichaamsverzorging uit zee onderscheidt zich van andere natuurlijke lichaamsverzorging, doordat de zeeplanten, vanwege hun evolutionaire voorsprong, zich complexer hebben aangepast aan stressfactoren dan landplanten. De positieve effecten zijn bij toepassing direct voelbaar en zichtbaar.