Wellblog

Wellblog

Omnia Vita ex Mare

Oftewel: alle leven komt uit zee! Zeewier is een mooi voorbeeld daarvan: Zeewier is voeding, verzorging en gezondheid! Zeewier is natuurlijk, gezond, duurzaam en... lekker!

En... er valt veel over te vertellen! Daarom we'll blog met Wellblog

Benieuwd naar uw reactie.

Kees Boender

Primeur: Algenraffinagefabriek

ZeewierPosted by Kees Boender Sun, September 14, 2014 21:27:17

Afgelopen maandag presenteerde TNO in Lelystad een mobiele algenraffinagefabriek die in staat is uit algen verschillende stoffen te winnen, afhankelijk van de wensen van de klant.

Een interessante ontwikkeling waarbij voor het eerst waardevolle stoffen, zoals eiwitten, koolhydraten en vetzuren, uit algen gewonnen kunnen worden.


VALORIE (Versatile Algae On-Site Raw Ingredient Extractor) is een pilotinstallatie, die TNO in samenwerking met partner Algae Food & Fuel heeft gebouwd en die moet aantonen dat het winnen van grondstoffen uit algen op te schalen is naar industrieel niveau.

‘Met VALORIE richten we ons op de eind­gebruikers’, vertelt Monique Wekking, business developer biobased economy bij TNO. ‘Die eindgebruikers zijn op zoek naar alternatieve grondstoffen voor producten met bepaalde specificaties.’ Die grondstoffen zijn de verschillende ingrediënten die zich in algen bevinden. Dat kunnen vetzuren zijn, maar ook proteïnen of koolhydraten.

TNO-procestechnoloog ir. Peter Geerdink legt de werking van het proces uit: ‘Stel, de klant wil een bepaald vetzuur. Dan kijken we eerst welke algensoort het meest geschikt is om het product uit te winnen. VALORIE maakt vervolgens de verschillende functionele ingrediënten in deze algensoort vrij door de celwanden van de algen in een kogelmolen op een milde manier te openen.’ Hierna is een aantal scheidingsstappen mogelijk, waaronder driefasencentrifugatie, extractie, kristallisatie, destillatie en membraanfiltratie.

De volgorde van deze stappen staat echter niet vast, licht Geerdink toe: ‘De verschillende onderdelen van VALORIE zijn modulair en kunnen aangepast worden op basis van de wensen van de klant. Dat maakt de installatie zo flexibel.’

De pilotinstallatie is volgens Wekking een wereldprimeur: ‘Wij zijn de eersten die de stap hebben gezet naar een installatie op semi-industrieel niveau die meerdere kilo’s algeningrediënt per dag kan produceren.’

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.